Krása v průběhu času


Krása. Něco, co se v historii lidstva již mnohokráte řešilo. Vlastně se dá říci, že se toto téma řešilo vždy. Jen je velmi zajímavé a někdy až úsměvné, co bylo za krásu považováno. V žádném časovém období se nedá definovat pouze jeden typ považovaný za krásný. Vždy se k tomuto popisu musí přidat také informace o místu, o kterém je v případě řeč. Pokud bychom se soustředili pouze na oblast Evropy a popisovali jen několik desetiletí v rámci minulého století, zjistíme, že se v rámci tohoto krátkého časového období objevuje hned několik typů. Velmi často je možné v rámci historie pozorovat trend, kdy dochází k pravidelnému střídání popularity některých rysů.

ženská krása

Krásně se tento fakt dá popsat na módě, kterou máme každý dennodenně na očích. Příkladem tak mohou být obyčejné kalhoty. Není to ani tak dávno, co byly módní úzké nohavice a nyní se naopak kloníme k nohavicím velmi širokým. Stejné pravidlo tak může platit i v případě tělesné krásy. Na začátku minulého století bylo za krásné označované, pokud žena měla jen velmi málo naznačené ženské křivky. V módě byl jednoduše chlapecký typ postavy, bez velkého poprsí a boků. Bylo běžné nosit vycpávky ramen, protože tento rys ještě více zvýrazňoval hranatost postavy a siluety.

pojetí krásy

Pokud bychom se podívali na ženy, které platí za dnešní sex symboly, pak bychom u nich nalezly pravý opak. Výrazné poprsí a velmi široké boky jsou zkrátka vyhledávané. A to dokonce tak, že jsou některé ženy ochotné podstupovat různé procedury, které jim vytoužené křivky zajistí. Z určitého úhlu pohledu se tento přístup může jevit jako krátkozraký. Jak již bylo popsáno, pojetí krásy není stabilní a v čase se docela pravidelně mění. Není tak vhodné dělat na své těle úpravy, které se jen složitě dají vrátit zpátky. Člověk by tak na sobě měl ocenit i to hlubší a nesoustředit se pouze na povrchní a pomíjivou krásu.